Vacature: Teeltspecialist tropische potplanten

1 mei 2019

Wie wil er bij ons een Palmpje opzetten ?

Wij zoeken een Teeltspecialist tropische potplanten
Je werkt in een klein team van enthousiaste mensen.
Je brengt ons bedrijf op een hoger niveau in de teelt.
Je communiceert met klanten (wereldwijd) en helpt hun met de teelt van onze producten.
Je bent verantwoordelijk voor de teelt en alle bijbehorende zaken.
Spreekt dit je aan , wil je meer weten , neem dan contact op. 

Aardam serves up both coffee and tea

April 12 2019

Besides palms, nolina, strelitzia, and coffee, Dutch seed trader and nursery Aardam started nursing tea plants some time ago. Arthur Spruit, who regularly goes on business trips to tropical places many can only dream about, was recently in Indonesia to talk with the seed suppliers.

tea youngplants growing
Arthur Aardam among the tea plants in Indonesia; right, already sprouting seeds are being set up; bottom left: tea plants in the greenhouse in the Netherlands

Tea (Camellia sinensis) is grown in many places all over the world. Tea grows in bushes from which the fresh, soft-green leaves are picked, dried, and mixed with other plant materials & ingredients, creating a large variety of tea types.

So far so good, but you do have to know that the bush only creates flowers (and thus seeds) if treated properly. If you pick all the leaves, the flowers do not get the chance to develop. Beforehand, agreements have to be made for the production of seeds.

tea plant flower white
The flower of the tea plant

Arthur: "The seeds we use come from Indonesia and Nepal. For sourcing, it is essential to make good agreements with your suppliers about the manner of harvesting and shipping. It has to be done with precision, because the seeds sprout best when fresh, and moreover, obtaining the required permits is not always easy."

"When we receive the seeds, they are treated and placed in the germination chamber where the seeds sprout. Every week, we look through the seeds and take out the sprouted ones. We plant these in degradable jars and cultivate them in the greenhouse. After some months of growing, we sort the plants on size, remove the plants which have not grown properly, and supply them to the grower. The grower cultivates the young plant to a plant suitable for sale."

shipping tea plant seeds
The seeds in the degradable cultivation pots and on the right an order ready for shipment. Below again Arthur, with a tray of tea plants.

The plant can be sold as tub plant or even as hedge plant, but also as a plant intended for making tea. "Especially to supply those customers, we do not use any chemical crop protection agents in the cultivation. This means we have to exert control with biological means and treat pathogens with natural enemies. We are also looking for various kinds of tea, so the customer can blend. We already have various kinds of tea from six origins in our assortment."

Tea by me
Nursery Special Plant Zundert is one of Aardam's customers. In cooperation with them, the brand 'tea by me' was introduced on the market, and agreements have been made with regard to quality standards and the form of the plant. "With this form of chain cooperation, we try to produce the best product possible."

Op Chamaedorea jacht in de bossen van Mexico

14 februari 2019

Tholen - Chamaedorea, de familienaam van een groep (sier)palmen, komt van oorsprong uit Mexico. De planten worden geproduceerd uit zaad en gezien de populariteit van de groene plant is de vraag erna groot. Maar hoe komt de teler eraan?

Het korte antwoord: die koopt hij bij een zaadhandelaar. Een van de partijen waar je dan al gauw niet meer omheen kunt, is Tropicalseeds, sinds jaar en dag leverancier van tal van zaden en met name van die zaden die bijna niet of alleen op zeer specifieke plekken te krijgen zijn.

Dat geldt tot op zekere hoogte ook voor de Chamaedorea, waarvoor je echt naar Mexico of Brazilië moet. Tropicalseeds, het bedrijf van  de gebroeders Arthur en Anton Spruit, heeft enkele leveranciers in Mexico, die men met enige regelmaat bezoekt. Een keer per jaar welteverstaan en het laatste bezoekje dateert van een week of wat geleden, vertelt Arthur.

“De moederplanten van de Chamaedorea vind je exclusief in enkele regio’s in Mexico. Dat heeft te maken met de bevruchting van de plant, die tot stand komt dankzij een klein vliegje dat alleen daar voorkomt. Dan moet je dus hier wezen, maar even langskomen en een x aantal kilo’s zaad kopen, dat gaat niet zomaar. De planten groeien op heuvels en in de bossen, die vaak weer eigendom zijn van specifieke families of dorpjes. Die families leven van de handel in zaden, van de palmen maar ook van verschillende fruitbomen en koffieplanten.”

Arthur reist de klanten af en spreekt er met hen over de kwaliteit en de kwantiteit van de zaden, over de grond en het bos, over de teelt en over de afzet. Daarnaast is milieu en klimaatverandering een belangrijk thema. “Het bos is voor hen de primaire bron van inkomsten, maar nadrukkelijk niet het hout. Zij leven van wat wij ‘non timber forest production’ noemen. Daarmee onderhouden zij juist bos. De Chamaedorea is daar een mooi voorbeeld van. De plant groeit onder bomen en eens per jaar worden er zaadjes van geoogst.”

Dat gebeurt handmatig en de handel in Chamaedorea is inmiddels zo’n grote tak van sport geworden, dat ook vanuit overheidswege het economische belang van de palmen voor Mexico onderkend wordt. “De Mexicaanse overheid heeft een deal gesloten met de lokale producenten, waarbij is afgesproken dat zij de zaden opkopen die niet verkocht worden. Die zaadjes worden dan in nabijgelegen bossen geplant, bij wijze van investering in de toekomst. Op die manier draagt onze business bij aan de lokale economie, aan brood op de plank voor de lokale bevolking en aan een duurzaam bosbeheer.”Auteur: Geert Peeters
©

 

Vermeerderaar vol gas vooruit met NatuGro

14 februari 2019

De resultaten die Aardam met NatuGro bereikt, zijn zo sterk dat steeds meer klanten niet anders meer willen: zij vragen van het vermeerderingsbedrijf uitsluitend nog met NatuGro behandelde jonge plantjes.

Enkele jaren geleden deed Aardam de eerste proeven met NatuGro. Consultant Wim van der Meer van leverancier Horticoop bracht de range producten onder de aandacht van het vermeerderingsbedrijf. "De chemie loopt op zijn einde", zeggen teeltmanager Adrian van Twuiver en teeltmedewerker Frans van Deuren. "We werkten al met bestrijders tegen met name trips, spint en wittevlieg. Maar we wilden nog meer doen om de chemie terug te dringen en de gewassen weerbaarder te maken. Het zijn zaken waar onze klanten steeds nadrukkelijker om vragen."

Aardam pakte de zaak meteen goed aan; de producten uit de NatuGro-range werden vergeleken met vijf concurrerende producten. Met name in de zaadbehandeling waren de verschillen zichtbaar en deed NatuGro het beter dan de rest. "We zagen meer kiemkracht, een betere ontwikkeling van het wortelgestel en een betere doorgroei na opkomst. Alles bij elkaar waren de plantjes weerbaarder."

Spectaculaire resultaten

Aardam behandelt alle zaaiplaten nu standaard elke twee weken met NatuGro, vertelt Koppert-consultant René Rotteveel. De producten zijn Vidi-Parva, Vidi-Terrum en Fortafol. "Vidi-Parva verbetert de wortelkwaliteit van jonge plantjes. Vidi Terrum voorkomt de groeistagnatie die in stresssituaties optreedt en helpt het gewas door moeilijke tijden heen. De humine- en fulvinezuren in de biostimulant Fortafol stimuleren en versterken het gewas."

De behandelingen met Fortafol leverden soms spectaculaire resultaten op. Frans van Deuren: "De plantjes krijgen zo veel groeikracht, dat bij één van onze klanten de planning in de war dreigde te raken. Zijn planten hadden al ruim voor de leveringsdatum de gewenste maat. Het moest echt even wat kalmer aan."

Toewerken naar minder kunstmest

Door NatuGro te gaan gebruiken, heeft Aardam een belangrijke stap gezet, zeggen de twee teeltmedewerkers. Maar de onderneming wil méér. Adrian van Twuiver: "We hebben NatuGro tot nu toe gebruikt om het gewas te versterken en de groei te sturen. We gaan nu ook kijken naar de nutriëntengift. We willen dat de plant ook meer gaat doen met de organische voeding die in de potgrond en rond het wortelgestel aanwezig is, om op deze wijze de kunstmestgift terug te dringen. Dat is ook een wens van onze afnemers."

Efficiënt en effectief

Bedrijfsleider Eric Verdegaal benadrukt dat NatuGro een leerproces vereist. "We zijn ooit begonnen met een bepaald schema. Omdat je steeds meer ervaring opdoet met de verschillende NatuGro-producten, kun je dat schema blijven verbeteren en verfijnen. Zo kunnen wij steeds preciezer aansluiten op de behoefte van de plant en leren we NatuGro zo efficiënt en effectief mogelijk te gebruiken." Volgens René Rotteveel dragen de inspanningen van Aardam bij aan het succes van alle partijen verderop in de keten: de producenten/telers, de handel en de export, de retail. "Zo werk je met z'n allen aan de vraag van de consument om een duurzaam en maximaal biologisch geteeld product." 

[KBS - KBJ/56 - Aardam, Aarlanderveen - CON 6 augustus 2018]

IPM exhibition Germany 2019

January 29 2019

We would like to thank everyone on behalf of the team of Aardam who visited our stand at the IPM exhibition in Germany..  

Vakgenoot - Arthur Spruit

15 februari 2018

Hoe ben je in dit bedrijf begonnen?

„Ik ben hier bijna dertig jaar geleden begonnen als be- drijfsleider. Het bedrijf was toen nog in handen van Geek van Veen. Gaandeweg heb ik het van hem over- genomen. Ik ben er terechtgekomen via een vacature in het Vakblad voor de Bloemisterij, weet ik nog.”

Wat gebeurt er momenteel in de kas?

„In de achterste helft van de kas zijn we het scherm aan het vervangen. Dat heeft met de brandverzekering te maken. Verder heb ik onlangs een luchtdroger gekocht. Dat apparaat staat in een afdeling van 2.500 m om daar actief de luchtvochtigheid te verlagen, zodat je minder hoeft te stoken met de luchtramen open en je CO 2 binnenhoudt. Meer kan ik er niet over zeggen, want we draaien er pas een maand mee.”

Hoe internationaal zijn jullie?

„We kopen wereldwijd zaden in, zaaien en kiemen die, waarna we er plantjes van maken om die aan kwekers over de hele wereld te verkopen. Naast de kwekerij heb ik, op dezelfde locatie, ook een handelsbedrijf dat is gespecialiseerd in tropische zaden. Een groot deel van onze klanten zit buiten Europa, in landen als Japan, Zuid-Afrika, Israël, Marokko, Egypte en Iran.”

Hoe is het nu in Iran?

„Vorig jaar hebben we er op een beurs gestaan. Iraniërs zijn aardige en gastvrije mensen. Positief is dat kwe- kers heel erg open staan voor nieuwe producten en teeltadvies. Negatief is dat Amerika Europese banken die zaken doen met Iran, links laat liggen. Maar er zijn genoeg banken die dat niet doen, waardoor we ook nog gewoon met Amerikanen kunnen handelen.”

Jullie staan deze week op de IPM. Is dat traditie?

„Ja, we staan er elk jaar om zichtbaar te zijn voor onze vaste relaties en potentiële klanten. Elk jaar leggen we daar wel het eerste contact met wat dan later een nieuwe klant wordt. Het leuke aan de IPM is ook dat ik daar als klant kan rondlopen om nieuwe dingen voor ons eigen bedrijf te ontdekken, terwijl ik tegelijkertijd mijn eigen klanten ontmoet en mijn collega’s spreek.”

Hoe is het afgelopen met jullie succes: zamioculcas?

„Zamioculcas wordt nu door kwekers zelf gestekt, de rage is voorbij, maar het blijft een stabiel product. De plant is bij ons inmiddels opgevolgd door een mini- uitvoering, de zamicro, waarvan we nu een zwarte versie ontwikkelen. Die laten we onder meer in Aus- tralië produceren. Populair zijn nu planten zoals cacao, kamferlimoen en strelitzia.”

Aardam at Flora Holland Trade Fair 2017

november 24 2017

We were at the Flora Holland Trade Fair 2017! 

Introductie stagiair Lisanne Machielsen

6 juni 2017
Hallo allemaal!
Ik ben Lisanne Machielsen, 1e-jaars student aan de HAS hogeschool. Ik volg de opleiding Bedrijfskunde & Agribusiness en loop op dit moment een oriëntatiestage. Dit doe ik bij Kwekerij Aardam in Aarlanderveen. Dit bedrijf levert uitgangsmateriaal van tropische planten. Dit is voor mij heel leerzaam en interessant. Ik zou graag wat nieuwe dingen willen leren op het gebied van logistiek, marketing en economie. Dit is de eerste keer dat ik in aanraking kom met deze sector. Zelf woon ik namelijk op een melkveebedrijf.  

Plants testing under LED Lights

8th April 2017
Figure 1 A skilled person is checking the plants regularly In the above picture we can already see darker green and stronger leaves. Also the warmth loss is less.  

As soon as we get the our seed in we germinate them and grow the plants to a certain height and we keep them under a combination of LED light : Blue, Red and Deep red colors The red color light makes the plant to grow taller and blue makes the compact way of growing. We test mainly on Ornamental plants and in winter season as to make the plant to grow Better quality. These test is conducted in a separate chamber presence of only this light gives us the good result We use 8’w bulb’s for doing this test. The test is to be conducted for making good quality young plants and to satisfy our customers.

Introducing our Sales trainee from India: Harsha Vardhan Rao Sindhe

February 23rd 2017

I am Harsha Vardhan Rao Sindhe, from India. After completing my two years of degree in College Of Agri-business management, Baramati (India). I am here (Holland) to purse my third and fourth years of bachelor’s in Van Hall Larestein University of Applied Sciences, The Netherlands. And our university has a schedule of half year of education in school and rest half year to do an internship in any company related to our sector (Agri-business)

My desire to be a part of Tropical Seeds (Nursery Aardam plants) is motivated by the fact that is basically a seed company aiming for continuous progress. Having a concern for marketing and having and having interest to learn about company’s unique marketing approach; both makes me more interested in seeking an internship in Tropical Seeds.

I, am here to give some advices and help them about the Indian market and Psychology of Indian people and chances of their product in Indian market and as well am learning about the Marketing strategies and trading followed by the company. I also work in Nursery (In plant training) to gain practical knowledge.

Harsha Vardhan Rao Sindhe, Bachelors of Business Administration in Agriculture & International Agri-business and trade.

 

 

Find us at IPM Essen Trade Fair Germany

17th January 2017

We are present at Trade Fair IPM Essen Germany from January 24th until January 27th
You find our Booth in Hall 2.0, Booth 2E42

You can meet us to talk about your needs in Tropical plants, and be advised how to make your crop successful.
We are looking forward to help you.
The team of Aardam 

Find us at Trade Fair IPM Essen germany

FIND US AT TRADE FAIR AALSMEER!

8th of november 2016

We are present at Trade Fair Aalsmeer from November 2 until November 4 You find our Booth in Hall 2, Stand 22.26

You can meet us to talk about your needs in Tropical plants, and be advised how to make your crop successful. We are looking forward to help you.
The team of Aardam 


aardam at trade fair aalsmeer booth

Declared free of nematodes

April 21st 2016

Radopholus similis is a species of nematode known commonly as the burrowing nematode. It is a parasite of plants, and it is a pest of many agricultural crops. It is an especially important pest of bananas and citrus, and it can be found on coconut, avocado, coffee, sugarcane, other grasses, and ornamentals. It is a migratory endoparasite of roots, causing lesions that form cankers. Infected plants experience malnutrition.

Our company is checked twice a year by the NAK and after testing declared free of this pest. you can find us at the public accessible list of company’s declared free of Radopholus
https://www.nvwa.nl/actueel/bestanden/bestand/2000930/register-bedrijven-met-potplanten-vrij-van-radopholus-similis-heterodera-fici  

 

Tuinbouw Relatiedagen 2016

February 23rd 2016


Find us at the Tuinbouw Relatiedagen!
Gorinchem - February 16-18 2016

FIND US AT THE INTERNATIONAL PLANT EXIBITION!

maandag 8 februari 2016
FIND US AT THE INTERNATIONAL PLANT EXIBITION!
Hall 2.0 booth 2E42 
« Start Vorige 1 2 3 Volgende Ende »

News Blog

Vacature: Teeltspecialist tropische potplanten

1 mei 2019

Wie wil er bij ons een Palmpje opzetten ? Wij zoeken een Teeltspecialist tropische potplanten Je werkt in een klein team van enthousiaste mensen. Je brengt ons bedrijf op een hoger niveau in de teelt. Je communiceert met klanten (wereldwijd) en helpt hun met de teelt van onze producten. Je bent ver...
Read more...

Aardam serves up both coffee and tea

April 12 2019

Besides palms, nolina, strelitzia, and coffee, Dutch seed trader and nursery Aardam started nursing tea plants some time ago. Arthur Spruit, who regularly goes on business trips to tropical places many can only dream about, was recently in Indonesia to talk with the seed suppliers. Arthur Aardam am...
Read more...

Op aardam.nl gebruiken we verschillende soorten cookies. Geef hieronder aan welke soorten cookies u op onze website wilt gebruiken. Maakt u geen keuze? Dan plaatsen we alleen functionele cookies. Nieuwsgierig naar alle cookies? Lees ons Privacy verklaring.